Oulun seksuaalirikosskandaali hybridissä mediaympäristössä

Hankkeessa tarkastellaan miten suomalainen uutismedia suoriutui vuonna 2018 Oulussa ulkomaalaistaustaisten miesten seksuaalirikosepäilyjen uutisoinnista.

Aihetta tutkitaan hybridin ympäristön kehyksessä, jossa journalismin lisäksi myös sosiaalinen media ja erilaiset vastajulkisuudet osallistuvat julkisen keskustelun määrittelyyn. Hybridille ympäristölle on tyypillistä keskustelun voimakas tunteellistuminen, polarisoituminen, tiedon manipulointi, huhujen kiertäminen ja nopeasti leimahtavat spektaakkelit, skandaalit ja kohut.

Tutkimuksessa analysoidaan määrällisen ja laadullisen sisällönanalyysin keinoin Oulun seksuaalirikosuutisia kolmessa sanomalehdessä: Helsingin Sanomissa, Kalevassa ja Iltalehdessä. Lisäksi analysoidaan Suomi 24:ssä käytyä Oulu-aiheista keskustelua, havainnoidaan aiheen käsittelyä suomalaisilla vastamediasivustoilla sekä haastatellaan tapauksen osallisia (toimittajia, poliitikkoja, viranomaisia, kansalaisaktivisteja ym.) siitä, millaisin pyrkimyksen he julkiseen keskusteluun osallistuivat, miten he määrittelivät Oulun tapahtumia ja laajemmin maahanmuutto- ja seksuaalirikosproblematiikkaa.

Hanke tuottaa monipuolisen tutkimusaineiston, jonka avulla tehdään näkyväksi nykyisen pakolaiskeskustelun ja julkisen keskustelun monimutkaista rakentumista ja dynamiikkaa.

Hankkeen kesto: 1.5.2019 – 1.5.2020

Rahoittaja: Helsingin Sanomain Säätiö

Vastuullinen tutkija: Elina Tolonen