Mediatutkimustunnit: Toisen asteen opettajan ohjeet

Jos sinulla on kysymyksiä, joihin et löydä vastausta tästä, ota yhteyttä. Yhteystiedot näet sivun lopusta.

Tekniikka ja aikataulut

 • Tapaamme Zoomissa. Sovellusta ei tarvita, selain riittää. Linkin lähetämme viimeistään tapahtumapäivän aamuna opettajille, jotka ovat etukäteen ilmoittaneet ryhmiään mukaan ja määräaikaan mennessä vahvistaneet osallistumisensa.
 • Yhteyksiä voi tulla testaamaan jo 15 minuuttia aikaisemmin.
 • Jos osallistutte ryhmänä luokan yhteistä näyttöä seuraamalla, kääntäkää (jos mahdollista) kamera luokkaan päin niin, että mekin näemme teidät: Mukavampi jutella niin.
 • Jos luokassa on useita koneita päällä, käytättehän kuulokkeita, jotta ääni ei kierrä.

Opiskelijoita koskevia ohjeita

 • Jos osallistujia tulee Mediatutkimustunnille omilta koneiltaan, pyydämme ystävällisesti muistuttamaan heitä seuraavista asioista:
  1) Zoomissakin opetukseen osallistutaan omalla nimellä, ei nimimerkeillä. Opettajien tulee voida tunnistaa läsnäolijoista omat opiskelijansa. Odotamme tarvittaessa alussa, että kaikki saavat nimensä näkyviin. Zoomin ala- tai yläreunasta löytyy kohta ”Participants”. Klikkaa siellä oman nimesi/tunnuksesi vieressä ”More”  ja sen jälkeen ”Rename”.
  2) Linkkiä ei saa jakaa ulkopuolisille. Mediatutkimustunnin tutkijavierailu on suljettu tilaisuus. Pyydämme kaikkien osaltaan huolehtivan hyvän ja turvallisen keskusteluilmapiirin ylläpitämisestä.

Mediatutkimustunnin kulku ja käytännöt

 • Tilaisuuden kesto on 2 + ½ tuntia: Ensimmäiset kaksi tuntia ovat valmisteltua ohjelmaa. Viimeisen puolituntisen varaamme keskustelulle.
 • Aluksi tutkija kertoo lyhyesti itsestään ja työstään (noin 5 minuuttia). Sen jälkeen iltapäivä jatkuu miniluentojen/alustusten, pienten tehtävien ja keskustelun merkeissä.
 • Tehtäviä voi tehdä pari- tai pienryhmätyöskentelynä luokassa tai itsekseen oman koneen äärellä.
 • Toivomme vilkasta keskustelua ja kunnioittavaa suhtautumista muiden osallistujien kysymyksiin ja kommentteihin.
 • Joihinkin Mediatutkimustunteihin voi liittyä pieniä ennakkotehtäviä opiskelijoille. Niitä koskevat ohjeet lähetämme teille erikseen.
 • Emme taltioi tilaisuutta.

Mediatutkimustunnin jälkeen

 • Jääkää hetkeksi kanssamme Zoomiin: Pyydämme teiltä hankkeen seurantaa varten tiedot osallistuneiden opiskelijoidenne lukumäärästä. Nimiä tai muita henkilötietoja emme pyydä. Samalla kuulemme mielellämme palautettanne. Tarvittaessa pyydämme teiltä em. tiedot jälkikäteen sähköpostitse.
 • Opiskelijoillenne toimitamme teidän kauttanne linkin palautelomakkeeseen, jolla toivomme heidän kertovan meille, millaisia ajatuksia ja mahdollisesti uusia kysymyksiä mediatutkijan vierailu herätti.

Saa somettaa!

 • Voitte ottaa kuvia ja tehdä some-jakoja Mediatutkimustunneilta. Jaamme niitä mielellämme eteenpäin omilla Facebook– ja Twitter-tileillämme (@taucomet). Tunnisteen #tttv21 avulla myös Tutkitun tiedon teemavuosi huomaa jakaa päivityksiänne sometileillään: Vuoden 2021 Mediatutkimustunnit kuuluvat teemavuoden ohjelmistoon.
 • Haluaisitteko kirjoittaa Mediatutkimustunnille osallistumisestanne Mediatutkimustuntien reissuvihko -blogiin? Tai tarjota opiskelijoillenne mahdollisuuden kirjoittaa siihen? Julkaisemme blogissa mielellämme niin opiskelijoiden kuin opettajienkin jälki- ja jatkopohdintoja tutkijoiden vierailuista oppitunneillanne sekä niillä käsitellyistä aiheista. Ehdottakaa rohkeasti blogikirjoituksen aihetta ja näkökulmaa Sadulle osoitteella satu.seppa at tuni.fi. Yhteyttä voi ottaa milloin vain.

Mediatutkimustuntien pääsivulle.

Yhteystiedot

Projektipäällikkö Satu Seppä
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta,
Tutkimuskeskus COMET, Tampereen yliopisto
Puhelin 040 190 4131, sähköposti satu.seppa at tuni.fi