Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille syksyllä 2021

Maksuton luento-, keskustelu- ja työpajasarja toisen asteen opiskelijoille avaa journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Vuoden 2021 Mediatutkimustunnit ovat osa Tutkitun tiedon teemavuoden tapahtumia. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittautumisohjeet sivun lopussa.

Pahantahtoista propagandaa ja harmitonta humpuukia. Miten verkossa vaikutetaan?

Lukutaitopäivän Mediatutkimustunti keskiviikkona 8.9. kello 13.00–15.30
Verkkoympäristössä olemme jatkuvasti erilaisten vaikutuspyrkimysten kohteina, eikä kaikki vaikuttaminen ole hyväntahtoista. Mediatutkija Elina Tolosen (Tampereen yliopisto) kanssa keskustellaan siitä, miten vaikuttamaan pyrkivän, harhaanjohtavan tiedon voi tunnistaa ja miksi ihmiset haksahtavat esimerkiksi salaliittoteorioihin. Pohditaan myös, mitä kriittinen medialukutaito käytännössä tarkoittaa, ja millaiseen toimintaan ja itsetarkasteluun se haastaa meitä.
Lukutaitopäivän Mediatutkimustunti sopii kaikkien oppiaineiden opetuksen tueksi.
Ilmoittautuminen viimeistään 20. elokuuta.

Miksi media menee tunteisiin?

Lokakuun Mediatutkimustunti tiistaina 12.10. kello 13.00–15.30
Mediatutkija Anna Rantasilan (Tampereen yliopisto) tutkimustietoisku pureutuu siihen, miksi kuvat, tarinat ja videot, jotka saavat meidät suuttumaan, nauramaan tai liikuttumaan ovat usein niitä, jotka lähtevät herkimmin kiertämään sosiaalisessa mediassa. Lisäksi keskustellaan siitä, miten viraalit hittimeemit tai liikuttavat eläinvideot liittyvät uutisiin, politiikkaan, yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Osallistujat saavat pienen ennakkotehtävän ja tunnilla analysoidaan yhdessä erilaisia media-aineistoja.
Tukee oppiaineita #yhteiskuntaoppi #psykologia #terveystieto #äidinkieli
Ilmoittautuminen viimeistään 21. syyskuuta.

Miten uutiskuvat tekevät historiaa?

Marraskuun Mediatutkimustunti torstaina 11.11. kello 13.00–15.30
Kuvajournalismia tutkivan ja opettavan yliopistonlehtori Anssi Männistön (Tampereen yliopisto) tutkimustietoiskussa perehdytään siihen, miten uutisvalokuvat ovat muotoilleet käsityksiämme historiasta. Miksi journalistisilla valokuvilla on ollut erityinen merkitys yhteiskuntien ja kulttuurien rakentumisessa modernina aikana? Miten sosiaalisen median kanavat ja alustat ovat muuttaneet tätä vuorovaikutusta? Katsomme erityisesti sotiin ja kriiseihin liittyvää uutiskuvastoa ja teemme pieniä kuva-analyysitehtäviä. Pohdimme, miten kuvat vaikuttavat ja millainen merkitys kuvan ja tekstin suhteella on.
Tukee oppiaineita #historia #yhteiskuntaoppi #kuvataide #äidinkieli
Ilmoittautuminen viimeistään 21. lokakuuta.

Mikä on journalismia ja mikä ei? (Ja miksi erolla on merkitystä.) 

Joulukuun Mediatutkimustunti keskiviikkona 8.12. kello 13.00–15.30
Journalismi on ainakin ammatti, mediamuoto, työprosessi ja yhteiskunnallinen instituutio. Apulaisprofessori, journalismin tutkija Laura Ahvan (Tampereen yliopisto) tutkimustietoisku auttaa ymmärtämään journalismia ja sen eroa muihin viestinnän muotoihin. Mihin journalismia tarvitaan? Millaisia eri journalismin alalajeja on olemassa? Missä kaikkialla journalismia tulee vastaan? Onko Urheiluruudulla, podcastilla, sanomalehden uutisella tai blogipostauksella mitään yhteistä? Entä miksi sisältömarkkinointi haluaa näyttää journalismilta? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään keskustellen ja pienten harjoitusten avulla.
Tukee oppiaineita #äidinkieli #yhteiskuntaoppi
Ilmoittautuminen viimeistään 17. marraskuuta.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittaa opiskelijaryhmäsi yhdelle tai useammalle kevään Mediatutkimustunnille. Otamme teihin yhteyttä kunkin Mediatutkimustunnin ilmoittautumisajan päätyttyä, pyydämme vielä vahvistuksen ilmoittautumisellenne ja annamme tarkemmat osallistumisohjeet (Zoom-linkki, mahdolliset ennakkotehtävät yms.).

Opettajan ohjeet Mediatutkimustunnille osallistumiseksi.

Yhteyshenkilö: Projektipäällikkö Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi, 040 190 4131

Mediatutkimustunnit tarjoaa C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoittama tiedekasvatus- ja medialukutaitohanke Viestintä- ja mediatutkimuksen toisen asteen yhteys (2019–2022).

Paluu Mediatutkimustuntien pääsivulle