Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille syksyllä 2022

Kuva: Pixabay, akitada31

Luento-, keskustelu- ja työpajasarja toisen asteen opiskelijoille avaa journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittautumisohjeet sivun lopussa. Mediatutkimustunteja ei taltioida.

Media ja algoritmien lukutaito

Lukutaitopäivä torstai 8. syyskuuta 2022 kello 13.00–15.00 (Zoom)
Algoritmit vaikuttavat siihen, millainen uutisvirta meille näyttäytyy, millaisia hakutuloksia saamme, millaiset tunteet omassa somenäkymässämme korostuvat ja miten somekuplat syntyvät. Yliopistonlehtori Janne Matikaisen (Helsingin yliopisto) kanssa keskustellaan siitä, mitä algoritmit ovat, kuka niistä hyötyy – hyvässä ja pahassa – ja miksi niiden logiikasta on hyvä tietää ainakin vähän. Tunnilla voidaan käsitellä myös opiskelijoiden omia havaintoja ja kokemuksia aiheesta. Sopii kaikkien oppiaineiden opetuksen tueksi.
Ilmoittautuminen viimeistään 24.8.

Seksi ja media

Keskiviikko 12. lokakuuta 2022 kello 13.00–15.00 (Zoom)
Tutkija Sanna Spišákin (Turun yliopisto) kanssa pohdimme miksi meidän on hyvä suhtautua kriittisesti mediassa näkemiimme seksin kuvauksiin. Tutustumme keinoihin, jotka auttavat arvioimaan niitä normikriittisesti ja sukupuolisensitiivisesti. Kertaamme, mitä suostumus tarkoittaa ja mietimme vinkkejä suostumusperustaiseen viestittelyyn esimerkiksi somessa. Tunnilla on mahdollista kysyä ja kommentoida anonyymisti helpolla selainsovelluksella, jota toimii älypuhelimella tai läppärillä.
Tukee esimerkiksi oppiaineita #terveystieto #psykologia #äidinkieli
Ilmoittautuminen viimeistään 27.9.

Media ja politiikka

Politiikkaviikon (Allianssi) tiistai 1. marraskuuta 2022 kello 13.00–15.00 (Zoom)
Käsityksemme politiikasta muotoutuu pitkälti mediavälitteisesti. Millaisena politiikka meille näyttäytyy journalistisessa mediassa? Millaisia asioita siitä nousee esiin sosiaalisen median alustoilla? Kenen ääni kuuluu missäkin, miten ja miksi, ja mitä merkitystä sillä on? Tutkija Jari Väliverrosen (Tampereen yliopisto) kanssa pohdimme median ja politiikan suhdetta tutkitun tiedon sekä osallistujien omien havaintojen pohjalta.
Tukee esimerkiksi oppiaineita #yhteiskuntaoppi #historia #äidinkieli
Ilmoittautuminen viimeistään 14.10. 

Tutkitun tiedon teemapäivä toisen asteen opettajille:
Vuorovaikutusosaamisen ajankohtaisia kysymyksiä

Perjantai 18. marraskuuta 2022 kello 10.15–16.00, Tampereen yliopisto, keskustakampus (Kalevantie 4)
Tutkittua tietoa ja punnittuja puheenvuoroja kasvokkaisesta ja mediavälitteisestä vuorovaikutuksesta sekä niihin liittyvistä ongelmista ja ratkaisumahdollisuuksista. Keskustelun aiheina muun muassa kuunteleminen, ristiriitojen käsittely, sovittelun keinot, viestinnän etiikka sekä sananvapaus ja sen vastuullinen käyttö. Alustajina ovat apulaisprofessori Leena Mikkola, yliopistonlehtori Sanna Ala-Kortesmaa, tutkija Mikko Hautakangas ja tutkija Reeta Pöyhtäri Tampereen yliopistosta.
Päivä on avoin kaikille toisen asteen opettajille. Osallistujia otetaan enintään 30.
Ilmoittautuminen viimeistään 3.11.

Meemikoulu Tampereella

Keskiviikko 14. joulukuuta 2022, Tampereen yliopisto
Kaksi samansisältöistä työpajaa, ks. aikataulut alla. Meemikoulussa tutkitaan meemejä, tehdään niitä ja keskustellaan meemilukutaidon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Vetäjinä Meemikoulun rehtorit tutkija Saara Särmä (Tampereen yliopisto), taiteilija-tutkija Jenna Jauhiainen (Jyväskylän yliopisto) ja tapahtumatuottaja Aikku Meura (Päivälehden museo). Työpajan kesto on 2 x 75 minuuttia.
– Ryhmä 1 kello 9.00–11.45 (enintään noin 20 osallistujaa). TÄYNNÄ. Varasijoille voi ilmoittautua.
– Ryhmä 2 kello 13.00–15.45 (enintään noin 20 osallistujaa)
Tukee esimerkiksi oppiaineita #äidinkieli #kuvataide #yhteiskuntaoppi #historia #psykologia
Ilmoittautuminen viimeistään 24.11. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittaa opiskelijaryhmäsi yhdelle tai useammalle syksyn Mediatutkimustunnille, ilmoittautumislomake on auki syyslukukauden loppuun saakka. Otamme teihin yhteyttä kunkin Mediatutkimustunnin ilmoittautumisajan päätyttyä, pyydämme vielä vahvistuksen ilmoittautumisellenne ja annamme sen jälkeen tarkemmat osallistumisohjeet. Sitä ennen voit jo tutustua opettajan ohjeisiin Mediatutkimustunnille osallistumiseksi.

Yhteyshenkilö: Yliopisto-opettaja Mikko Hautakangas, mikko.hautakangas at tuni.fi, 040 190 1363.

Mediatutkimustunnit tarjoaa C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoittama tiedekasvatus- ja medialukutaitohanke Viestintä- ja mediatutkimuksen toisen asteen yhteys (2019–2023).

Paluu Mediatutkimustuntien pääsivulle