”Hyötyä ja hupia hyvässä seurassa!” Kolmas Journalistinen yleisötyö digiympäristössä -kurssi alkaa tammikuussa

Kuvassa seisovat valkoisen taustan edessä vasemmalla Katja Lehtisaari ja oikealla Jari Väliverronen.
JYDY-kurssin vetäjät Katja Lehtisaari ja Jari Väliverronen. Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto.

Miten löytää, luoda ja sitouttaa uusia yleisöjä digiajan journalismille? Journalistinen yleisötyö digiympäristössä -kurssilla (JYDY) kysymykseen etsivät vastauksia journalismin tekijät, opiskelijat ja tutkijat yhdessä. Tammikuussa 2023 alkava kurssi on kolmas ja näillä näkymin viimeinen JYDY. Haku avautuu 16. syyskuuta.

Journalistinen yleisötyö digiympäristössä on 15 opintopisteen laajuinen monimuotokurssi Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa. Parhaillaan opiskelee JYDYn toinen vuosikurssi. Kolmannelle hakuaika on 16.9.–14.10.2022. Kurssille otetaan kaikkiaan 15 osallistujaa, joista osa on työelämässä toimivia journalisteja, osa journalistiikan maisteriopiskelijoita.

Kurssin vetäjät journalistiikan yliopistonlehtori Katja Lehtisaari ja tutkija Jari Väliverronen sanovat oppineensa ensimmäisten kahden JYDY-vuoden aikana itsekin paljon paitsi erilaisista tavoista ajatella journalismin yleisösuhdetta, myös toimitusten arjesta.

– Kurssi onkin juuri siitä mainio, että mukana on journalistiikan opiskelijoiden lisäksi ammatissa toimivia journalisteja. Heille kurssi tarjoaa mahdollisuuden päästä ajan kanssa pohtimaan kysymyksiä, joihin arkityössä ei välttämättä jää aikaa. Yhdessä syntyy hyviä oivalluksia, Katja Lehtisaari sanoo.

– Hyötyä ja hupia hyvässä seurassa! Jari Väliverronen lisää. Hän kertoo, että kahdella ensimmäisellä kurssilla osallistujat ovat miettineet paljon esimerkiksi keskustelun kehittämistä julkaisun some-alustoilla ja verkkosivuilla. Yksi kurssilainen kehitti tapoja ottaa tavallisia kansalaisia mukaan kulttuurijournalismin tekemiseen.

Opetus JYDYssä on tutkimusperustaista: yleisötyön muotoja ja mahdollisuuksia tarkastellaan tutkitun tiedon pohjalta, ja sitä vasten peilataan myös omaa journalistista työtä. Siksi Väliverronen suositteleekin JYDYä erityisesti toimittajille, joita kiinnostaa, miten humanistis-yhteiskuntatieteellinen tutkimustieto voi olla avuksi journalismin yleisösuhteen kehittämisessä.

– Tutkitun tiedon avulla autamme jokaista osallistujaa kehittämään asiantuntijuuttaan ja miettimään itselleen sekä toimitukselleen sopivaa tapaa yleisötyön tekemiseen. Mitään ”yhtä totuutta” ei ole eikä sellaista kurssillakaan opeteta, Väliverronen sanoo.

JYDYn toteuttamista tukee vielä vuoden 2023 ajan C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoitus. Jari Väliverronen ja Katja Lehtisaari toivovat, että kurssia voitaisiin jossakin muodossa jatkaa sen jälkeenkin, sillä yleisöjen miettiminen on journalismille yhä vain tärkeämpää.

– Se olisi toivottavaa jo senkin vuoksi, että tämä opiskelun malli on jatkuvan oppimisen idean ytimessä, Lehtisaari sanoo.

Journalistinen yleisötyö digiympäristössä -kurssin lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät sivulta research.tuni.fi/comet/jydy/jydy2023/.

Työelämäosallistujien ilmoittautumisaika kurssille on 16.9.–14.10.2022. Journalistiikan tutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat kurssille Sisun kautta.