Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille keväällä 2021

Mediatutkimustunnit on luento-, keskustelu- ja työpajasarja lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille. Se avaa kuusi kertaa lukuvuodessa journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toteutetaan etäyhteyksin (Zoom).

Mediatutkimustunnit ovat osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 tapahtumia. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan.

Mediakritiikin iltapäivä 2021: Media ja arki. Suuri jossitteluilta

Mediataitoviikon keskiviikkona 10. helmikuuta 2021 kello 17.00–19.00
Mediakritiikin iltapäivässä 2021 tunnustelemme median merkitystä omassa arjessamme reippaasti jossitellen: Mitä jos journalismia ei olisi? Entä jos sosiaalinen media lakkaisi olemasta? Jos koko internet kaatuisi pitkäksi aikaa? Mikä jokapäiväisessä elämässämme muuttuisi ja mihin suuntaan? Ja mitä sitten? Kanssajossittelijoinamme ovat nuorten media-arjen tutkija Auli Harju Tampereen yliopistosta, toimittaja ja journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty, urheilija Lotta Harala sekä Ruoveden lukion opiskelija Jesse Ojalehto. Keskustelun vetäjänä on tutkija Mirka Muilu Tampereen yliopistosta. Muista Mediatutkimustunneista poiketen tilaisuus on avoin kaikille.

Nagging or Speaking Up?

Rasisminvastaisen viikon Mediatutkimustunti tiistaina 23. maaliskuuta 2021 kello 13.00–15.30
People – especially those who suffer from racism – have used media to speak up against racism. In response, many people complain that anti-racist activists only nag, trying to impose their individual experiences on everyone. In this respectful yet provocative talk, researcher and activist Leonardo Custódio (Åbo Akademi, Anti-Racism Media Activist Alliance ARMA) will clarify what racism is, explain why it is a serious social problem, give examples of positive changes that anti-racism media activism contributed to happen and answer your questions about the topic.

Tämä Mediatutkimustunti pidetään englanniksi. Osallistujat saavat pienen ennakkotehtävän Mediatutkimustunnille valmistautumiseksi.

Tukee oppiaineita #yhteiskuntaoppi #historia #englanti #äidinkieli #psykologia #filosofia #terveystieto #uskonto #elämänkatsomustieto
Liittyy laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin #globaali- ja kulttuuriosaaminen #yhteiskunnallinenosaaminen

Ilmoittautuminen viimeistään 26. helmikuuta.

Meemi-iltapäivä

Torstaina 22. huhtikuuta kello 13.00–15.30
Tutkimustietoisku meemien merkityksestä osana maailmanpolitiikkaa, keskustelua meemeistä ja pieniä visuaalisen lukutaidon harjoituksia. Vetäjänä tutkija Saara Särmä (Meemien merkityksellistämää maailmanpolitiikkaa -hanke, TAU, ITC). Osallistujat saavat pienen ennakkotehtävän Mediatutkimustunnille valmistautumiseksi.

Tukee oppiaineita #yhteiskuntaoppi #kuvataide #historia #psykologia #äidinkieli #elämänkatsomustieto
Liittyy laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin #monitieteinenjaluovaosaaminen #yhteiskunnallinenosaaminen

Ilmoittautuminen viimeistään 31.3.

Tulevaisuuden media-arki -työpaja

Tietoyhteiskuntapäivän Mediatutkimustunti maanantaina 17. toukokuuta 2021 kello 13.00–15.30
Pohditaan yhdessä mediasuhdettamme ja sitä, minkälaisten mediateknologioiden kanssa haluamme tai emme halua elää tulevaisuudessa – ja miksi. Tutkimustietoisku ihmisen ja mediateknologian suhteista sekä tulevaisuuden media-arjen kuvitteluharjoitukset, joihin liittyy pieni ennakkotehtävä. Vetäjänä tutkija Minna Saariketo Tukholman yliopistosta / Aalto-yliopistosta.

Tukee oppiaineita #yhteiskuntaoppi #äidinkieli #filosofia #psykologia
Liittyy laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin #monitieteinenjaluovaosaaminen #yhteiskunnallinenosaaminen

Ilmoittautuminen viimeistään 30.4.

Ilmoittautumislomakkeella voi ilmoittaa opiskelijaryhmäsi yhdelle tai useammalle kevään Mediatutkimustunnille. Lomake on auki toukokuulle saakka. Otamme ilmoittautuneisiin yhteyttä kunkin Mediatutkimustunnin ilmoittautumisajan päätyttyä ja annamme tarkemmat ohjeet tilaisuuteen valmistautumista varten.

Yhteyshenkilö: Projektipäällikkö Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi, 040 190 4131

Paluu Mediatutkimustuntien pääsivulle