Miltä ilmastonmuutos tuntuu ja näyttää?
Tiedon valoa -tapahtuman perjantaina 28. tammikuuta 2022 kello 12.30–14.00 (verkossa)
Ilmastokriisi on paitsi ympäristökysymys, myös tunteita herättävä poliittinen ja sosiaalinen haaste. Miten se näkyy tai piiloutuu median kuvavalinnoissa? Entä miten mediankäyttäjät itse kuvittavat ilmastotunteitaan esimerkiksi Instagramissa? Miltä ilmastonmuutos näyttää sinun mielikuvissasi, ja miltä se näyttäisi sinun valokuvissasi? Tutkija Niina Uusitalon (Tampereen yliopisto) kanssa pohditaan tapoja tulkita ja käsitellä ilmastokriisiin liittyviä tunteita visuaalisuuden keinoin.
Tukee mm. oppiaineita #kuvataide #biologia #terveystieto #psykologia #filosofia
Tämä Mediatutkimustunti on osa Tiedon valoa -tiedetapahtuman Nuorten päivän ohjelmaa. Se koostuu kaikille avoimesta alustuksesta (kello 12.30–13.00) ja noin tunnin mittaisesta verkkotyöpajasta (kello 13.00–14.00).
Ilmoittautuminen viimeistään 14. tammikuuta 2022.
Mediakritiikin iltapäivä: Media ja perhe
Kansallisen Mediataitoviikon torstaina 10. helmikuuta 2022 kello 16.30–19.00
Mediakritiikin iltapäivässä keskustellaan siitä, millaisia perheitä näemme mediassa, ja millainen perheenjäsen media puolestaan on kodeissamme. Päivittyvältä ohjelmasivulta löydät myös linkin tapahtumaan.
Tapahtuma on kaikille avoin. Sen tuottavat yhdessä Tutkimuskeskus Comet, Mevi ry ja Media & viestintä -lehti. Ensimmäinen paneelikeskustelu on kello 16.30–17.30 ja toinen kello 17.45–18.45. Tervetuloa kumpaan vain tai kumpaankin! Ennakkoilmoittautuminen ei ole välttämätön.
Miten tehdä yhteistyötä, kun yhteistyö ei huvita?
Torstai 7. huhtikuuta 2022 kello 13.00–15.00
Niin opiskelijoina kuin työelämässäkin joudumme tekemään yhteistyötä myös sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa se tuntuu mahdottomalta. Tarvitsemme rakentavan vuorovaikutuksen taitoja niihin tilanteisiin, mutta myös esimerkiksi yhteiskunnallisen eriarvoistumisen tai globaalin ilmastokriisin ratkaisemiseen. Viestinnän apulaisprofessori Leena Mikkolan (Tampereen yliopisto) kanssa keskustelemme vuorovaikutuksen merkityksestä omalle, toistemme ja yhteisen elinympäristömme hyvinvoinnille.
Tukee mm. oppiaineita #äidinkieli #terveystieto #psykologia #filosofia #yhteiskuntaoppi
Ilmoittautuminen viimeistään 15. maaliskuuta.
Miksi vihapuhe on niin vaikea asia?
Kansainvälinen sananvapauden päivä, tiistai 3. toukokuuta 2022 kello 13.00–15.00
Mitä vihapuhe on? Miten se syntyy ja leviää? Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kuka siitä hyötyy? Kuinka turvata sananvapaus, mutta samalla myös muut oikeudet, joita vihapuheella loukataan? Voiko vihapuheesta päästä eroon? Mitä me voimme tehdä? Tutkija Reeta Pöyhtärin (Tampereen yliopisto) kanssa etsimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin vihapuheesta.
Tukee mm. oppiaineita #äidinkieli #terveystieto #psykologia #filosofia #yhteiskuntaoppi #historia
Ilmoittautuminen viimeistään 31. maaliskuuta.
Ilmastohämmennyksen kuvat -työpaja
Kaikille avoin työpaja Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla keskiviikkona 1. kesäkuuta 2022 kello 15.30–17.30
Ilmastokriisiin liittyvä mediakeskustelu ajautuu helposti kaksinapaisiin asemiin, joihin emme välttämättä pysty itse asettumaan. Ison ja monimutkaisen asian edessä monelle tutuin ja tunnistettavin tunne on pikemminkin hämmennys. Kuinka käsitellä sitä? Mediatutkijat Niina Uusitalo ja Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta kutsuvat kaikkia aiheesta kiinnostuneita työpajaan, jossa vaikeasti sanallistettavia ilmastotunteita käsitellään kuvien avulla.
Työpaja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden päätöstapahtuman ohjelmaa Heurekassa. Tapahtumaan tulee varata maksuton lippu etukäteen, mutta itse työpajaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Ilmoittautuminen
Voit ilmoittaa opiskelijaryhmäsi yhdelle tai useammalle kevään 2022 Mediatutkimustunnille, Otamme teihin yhteyttä kunkin Mediatutkimustunnin ilmoittautumisajan päätyttyä, pyydämme vielä vahvistuksen ilmoittautumisellenne ja annamme sen jälkeen tarkemmat osallistumisohjeet (Zoom-linkki, mahdolliset ennakkotehtävät yms.). Sitä ennen voit jo tutustua opettajan ohjeisiin Mediatutkimustunnille osallistumiseksi.
Yhteyshenkilö: Projektipäällikkö Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi, 040 190 4131
Mediatutkimustunnit tarjoaa C.V. Åkerlundin mediasäätiön rahoittama tiedekasvatus- ja medialukutaitohanke Viestintä- ja mediatutkimuksen toisen asteen yhteys (2019–2022).