Tutkimuksen johtaja: Professori Kirsi Juhila
Hankkeen toteutuspaikka: Yhteiskuntatieteiden tiedekunta (SOC), Tampereen yliopisto
Tutkimusryhmä: Väitöskirjatutkijat Henna Aalto, Tuuli Kalari & Elli Kurkikangas, apulaisprofessori Suvi Raitakari, yliopistonlehtori Johanna Ranta, yliopistotutkija Jenni-Mari Räsänen
Tutkimusaika ja rahoittaja: 1.9.2024–28.2.2027, Sosiaali- ja terveysministeriö (yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimuksen rahoitus)
Kohti osallisuutta ja toimijuutta tukevaa, vaikuttavaa aikuissosiaalityön vuorovaikutusta -tutkimushankkeessa (KOHTAAVA) kysytään, millaista on asiakkaan osallisuutta ja toimijuutta tukeva, vaikuttava aikuissosiaalityön vuorovaikutus. Tutkimuksessa sovelletaan laadullisen tulkinnallisen metasynteesin menetelmää ’lukemalla yhteen’ vuorovaikutus- ja asiakaskokemustutkimuksia ja tarkentamalla synteesin tuloksia vuorovaikutus- ja haastatteluaineistoilla. Lähtökohta on, että toimiva asiakas-työntekijävuorovaikutus luo perustan asiakkaan toimijuutta ja osallisuutta vahvistavalle muutostyölle ja siten vaikuttavalle sosiaalityölle. Ilman sitä ei voi toteuttaa sosiaalihuoltolain mukaisia arviointeja, rakentaa asiakassuunnitelmaa, tehdä muutoksen edellyttämiä toimenpiteitä tai pitää kiinni asiakkaista. Sosiaalityön tutkimuksessa toimivaan vuorovaikutukseen on liitetty tunnustamisen, kunnioittamisen, vastavuoroisuuden ja luottamuksen kaltaisia periaatteita. Näiden periaatteiden konkretisoituminen vuorovaikutuksessa vaatii tarkempaa erittelyä, mitä hankkeessa tehdään paneutumalla episteemisen oikeuksien, empatian, neuvonannon ja vastarinnan läsnäoloon vuorovaikutuksessa.
Tutkimus pyrkii tekemään näkyväksi sitä, miten toimiva asiakas-työntekijävuorovaikutus luo perustan asiakkaan ongelmallisen elämäntilanteen muuttamiseen pyrkivälle, toimijuutta ja osallisuutta vahvistavalle ja siten vaikuttavalle sosiaalityölle. Tutkimus kiinnittyy näin ollen vahvasti aikuissosiaalityön käytäntöihin ja niiden vaikuttavuuden vahvistamiseen. Pyrimme perustelemaan tutkimustulosten kautta hyvinvointialueiden asiakastyön, suunnittelun, johtamisen ja päätöksenteon tasoille sitä, miten toimiva asiakas-työntekijävuorovaikutus rakentaa perustaa nykyistä kustannustehokkaammalle, suunnitelmalliselle aikuissosiaalityölle. Hankkeessa tullaan järjestämään erilaisia, osin koulutuksellisia työpajoja Sisä-Suomen yhteistyöalueen aikuissosiaalityötä tekevien ammattilaisten kanssa. Tällaiselle yhteistyölle on suuri tarve; erityinen mielenkiinto alueella kohdistuu tällä hetkellä juuri vaikuttavan työn kehittämiseen ja sanoittamiseen. Hanke palvelee myös muita hyvinvointialueita.
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia ja tehdä näkyväksi aikuissosiaalityön toimivaa asiakas-työntekijävuorovaikutusta vaikuttavan sosiaalityön edellytyksenä. Lisäksi tavoitteena on tarkastella vaikuttavaa vuorovaikutusta siitä näkökulmasta, miten se mahdollistaa asiakkaan osallisuuden ja toimijuuden omaan elämäänsä liittyvien asioiden käsittelyssä. Kolmanneksi tavoitteena on tutkia sitä, miten tällainen vuorovaikutus on mahdollista tunnistaa episteemisiin oikeuksiin, empatiaan, neuvonantoon ja vastarintaan liittyvistä vuorovaikutuksellista toiminnoista. Näiden tavoitteiden pohjalta rakennettu tutkimuskysymys on: Millaista on asiakkaan osallisuutta ja toimijuutta tukeva, vaikuttava aikuissosiaalityön vuorovaikutus?
Julkaisut:
Räsänen, Jenni-Mari & Juhila, Kirsi (2025) Vuorovaikutus monialaisessa tiimissä. Ammattilaisten ehdotukset ja asiakkaiden palvelukokemuksiin perustuvat vastaukset. [Interaction in a multiprofessional team: Professionals’ proposals and clients’ responses based on their experiences in the services]. In Aino Ritala-Koskinen & Jenni-Mari Räsänen & Arttu Salo (eds) (2025) Sosiaalityö ja sote-integraatio [Social work and the integration of health care and social welfare services]. Tampere: Tampere University Press, 179-205.