Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2.0 järjestää 9.12. klo 12-15 maksuttoman tutkimusseminaarin Matala kynnys – kohtaamisia ja osallisuutta?
MARGI-tutkijat ovat mukana seminaarissa seuraavin puheenvuoroin:
Johanna Ranta: Suhteellinen toimijuus matalan kynnyksen asiakas-työntekijäkohtaamisissa
Suvi Raitakari: Sitoutunutta työtä rajoitta? Kotikäyntityön toiminnot ja lähtökohdat
Tilaisuus järjestetään webinaarina. Tilaisuuden kuvaus on alla – lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löytyy täältä.
Asiakkaiden aseman ja toimijuuden vahvistaminen on yksi sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen keskeinen teema. Ihmisten kohtaaminen, tukeminen ja toimintamahdollisuuksien tarjoaminen ovat myös päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toiminnan avainkysymyksiä.
Työpajassa tarkastellaan matalan kynnyksen toimintoja etnografisten tutkimusten kautta. Tutkimusten tavoitteena on ollut kuvata ja tuoda näkyväksi matalan kynnyksen toimintoja ja niiden merkityksiä osallistujien arkeen sekä tuottaa uutta tietoa toimintojen kehittämiseksi. Tutkimuksissa on kiinnitetty huomiota toimintaan osallistumisen mahdollisuuksiin ja yhteisöllisyyden kokemuksiin sekä työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Tärkeitä näkökulmia ovat myös toimintojen suhde muihin päihde- ja mielenterveyspalveluihin sekä mahdollisiin toiminnasta poissulkeviin tekijöihin.
Työpajassa alustavat MIPA 2.0 -tutkimusohjelman tutkijat Teemu Kaskela ja Sari Jurvansuu sekä Tampereen yliopiston sosiaalityön Margi -tutkimusryhmän tutkijat Johanna Ranta ja Suvi Raitakari. Tutkijoiden esityksiä kommentoivat kokemusasiantuntija A-klinikkasäätiön Völjy -toiminnasta sekä Tampereen A-killan toiminnanjohtaja Vesa Vaittinen. Työpajan puheenjohtajana toimii dosentti, yliopistonlehtori Katja Kuusisto (Tampereen yliopisto).