Heidi Kantsila-Korhosen pro gradu aikuissosiaalityön saavutettavuudesta sosiaalijohdon näkökulmasta

Heidi Kantsila-Korhosen AISAPA-tutkimushankkeen aineistoihin pohjautuva pro gradu -tutkielma Aikuissosiaalityön saavutettavuus hyvinvoitialuesiirtymässä: Sosiaalijohdon näkökulma on julkaistu avoimesti verkossa.

***

Tämän tutkielman tavoite oli selvittää aikuissosiaalityön saavutettavuutta sekä sen edistämiseen liittyvää johtamisosaamista hyvinvointialuesiirtymän aikana sosiaalijohdon näkökulmasta. Keinoja ymmärtää ilmiötä teoreettisesta näkökulmasta saatiin tarkastelemalla saavutettavuutta käsitteenä sekä sen eri ulottuvuuksia, muutoksen asettamia haasteita saavutettavuudelle ja sosiaalialan johtamisosaamista. Työn tavoitteen täyttämiseksi kerättiin kokous- ja haastatteluaineistoa yhdeltä hyvinvointialueelta. Aineisto analysoitiin hyödyntämällä teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, jonka avulla paikannettiin saavutettavuuden ulottuvuuksia (institutionaalinen, informatiivinen, taloudellinen, fyysinen ja ko-kemuksellinen) ja niiden edistämiseen liittyvää johtamisosaamista (henkilöstö-, talous-, verkosto-, muutos- ja kehittämisjohtaminen sekä konteksti- ja substanssiymmärrys).

Työn keskeisinä tuloksina esitetään, että aikuissosiaalityön saavutettavuuteen vaikuttavat moninaiset rakenteelliset, tiedolliset, taloudelliset, fyysiset ja kokemukselliset tekijät, joissa on edelleen kehitettävää. Erityisesti tutkimuksessa korostui saavutettavuuden institutionaalinen ulottuvuus, joka kytkeytyy usein myös muihin ulottuvuuksiin. Saavutettavuus on yhtäältä asia, jota jokainen aikuissosiaalityössä työskentelevä voi omalla toiminnallaan joko estää tai mahdollistaa. Toisaalta sosiaalialan johtajilla on keskeinen rooli erityisesti aikuissosiaalityön saavutettavuutta mahdollistavien, eettisesti kestävien rakenteiden luomisessa. Saavutettavuuden edistäminen hyvinvointialuesiirtymässä edellyttää sosiaalijohtajilta vahvan konteksti- ja substanssiymmärryksen lisäksi erityisesti muutos- ja kehittämisjohtamisen sekä verkostojohtamisen osaamista. Työn johtopäätöksenä esitetäänkin, että palvelujen saavutettavuuden tulisi olla keskeinen näkökulma aikuissosiaalityön – ja palvelujärjestelmän – kehittämisessä, sillä saavutettavuus on lopulta edellytys eettisesti kestävien ja vaikuttavien palvelujen tuottamiselle.