Syksyllä päättyneessä CANEMURE-hankkeessa ja käynnissä olevassa DeMo-hankkeessa olemme kehittäneet liikenteen seudullisten päästöskenaarioiden laskentatyökalun. Seutukuntatason päästölaskenta käyttää matkojen pohjatietona Henkilöliikennetutkimusaineiston vuoden 2021 ja 2022 dataa seutukuntatasolle laskettuna sekä alueellisella autokantamallilla (SALAMA) tehtyjä vaihtoehtoisia autokantaskenaarioita. Laskurissa käyttäjä voi rakentaa haluamansa kulkutapajakauman tai laskea, kuinka eri kulkutapojen matka-ajan tai hinnan muutokset vaikuttavat kulkutapajakaumaan ja päästöihin.
Etsimme perheiden arkiliikkumistapojen muutosta tarkastelevaan tutkimushankkeeseemme yhteistyötahoja suomalaisista kaupungeista ja kunnista! Suomen Akatemian rahoittaman CHIFAM Travel-tutkimushankkeen tarkoituksena on selvittää, muuttaako monitasoinen interventio, jossa yhdistyy rakennetun ja/tai liikenneympäristön sekä sosiaalisen ympäristön interventioelementit, 10–12-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä arkiliikkumis- ja autoilutottumuksia ja edistääkö se lasten aktiivista arkiliikkumista. Etsimme mukaan kaupunkia tai kuntaa, jossa vuonna 2025 tai alkuvuodesta 2026 toteutetaan rakennettuun ympäristöön kohdistuvia kestävän liikkumisen toimenpiteitä, joiden vaikutuksia lasten ja perheiden liikkumiseen voisimme seurata. Ensisijaisesti etsimme toimenpiteitä, jotka kohdistuvat infrastruktuuriin tai yleisesti rakennettuun ympäristöön tavalla, joka mahdollistaa arkiliikkumistapojen muutosta (esim. uusi korkealaatuinen jalkakäytävä tai pyöräpysäköinti joukkoliikenneyhteyksien lähellä). Mikäli teillä ollaan toteuttamassa jotain tämänkaltaisia toimenpiteitä ja haluaisitte tehdä tutkimuksellista yhteistyötä, otathan yhteyttä hankkeen johtavaan tutkijaan apulaisprofessori Tiina Rinteeseen (tiina.rinne@tuni.fi, +358 50 4544624) tai tutkija Jussi Sjögreniin (jussi.sjogren@tuni.fi).
Opetuksessa englanninkielisessä Sustainable Transport DI-ohjelmassamme aloitti elokuussa reilut 10 opiskelijaa. Toteutamme kyselyn, jossa kerätään näkemyksiä haasteista ja mahdollisuuksista, jotka liittyvät liikennealan kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen asiantuntijatehtäviin Suomessa. Kyselyssä esille nostetut haasteet tulivat esille, kun järjestimme kansainvälisten liikennealan opiskelijoiden työelämäyhteyksien vahvistamiseksi tapaamisen to 5.12. Hervannan kampuksella. Kyselyn osassa 2 kysytään kiinnostuksesta liittyä Tampereen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernen suunnittelemaan verkostoon, jonka tavoitteena on edistää kansainvälisten liikennealan opiskelijoiden työelämäyhteyksiä. Vastausaikaa kyselyyn on perjantaihin 20.12. saakka. Kyselyyn vastaamiseen kuluu arvioilta 5–10 minuuttia.
Kaupan ja teollisuuden logistinen analyysi -opintojaksolla opiskelijat tekijät syksyn 2024 aikana harjoitustyöt jälleen kohdeyrityksille todellisista caseista. Kohdeyrityksinä tämän vuoden toteutuksessa olivat mukana Kuehne+Nagel, LAGO, Lindström, Lymed, SSAB ja Tampereen kaupunki. Syksyn 2024 Kuljetusjärjestelmät-opintojaksolla puolestaan kaksi opiskelijaryhmää teki harjoitustyönsä Postin aiheista. Kaupunkiliikenteen suunnittelu -kurssilla opiskelijaryhmät tekivät liikenteen yleissuunnitelmia keskustan alueella Tampereen kaupungin ohjauksessa. Kiitos sidosryhmille yhteistyöstä!
Loppuun vielä linkkejä verneläisten artikkeleihin ja diplomitöihin:
Levelized cost of driving for medium and heavy-duty battery electric trucks
Flexibility and freedom suit me better: food delivery couriers’ preferred employment status
Effect of Policies to Accelerate the Adoption of Battery Electric Vehicles in Finland—A Delphi Study
Gamification as a tool to promote sustainable transport modes
Suomalaisten kaupunkien liikenne- ja katusuunnitteluprosessi pyöräliikenteen näkökulmasta
Pyöräväylien talvikunnossapidon laatukriteeristön yhtenäistäminen
Liikenneturvallisuuden merkitys tiehankkeiden priorisoinnissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa