Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tavoitteena on tarjota Suomen monipuolisinta ja korkeatasoisinta liikenne- ja kuljetusjärjestelmien koulutusta. Liikennejärjestelmän opinnoissa korostuu kestävän liikenteen edistäminen, jonka osana tarkastellaan kestävän liikkumista paitsi ympäristön näkökulmasta, myös tasapuolisuuden, turvallisuuden ja talouden näkökulmista. Logistiikan koulutuksessa näkökulmamme on muista toimijoista erottuen erityisesti kuljetuksissa, kestävässä logistiikassa sekä kaupan ja teollisuuden yritysten logistiikan kehittämisessä.
Vernessä opetuksen lähtökohtia ovat mm. reaalimaailman ongelmien ja tutkimuksen yhdistäminen opetukseen, yhdessä tekeminen ja oppiminen, innostuksen herättäminen ja oman ajattelun kehittäminen. Lue opintojensa kautta liikennealalle suuntautuneiden Riikan ja Jannen lyhyt kuvaus opiskeluvalinnoistaan ja uristaan liikennealalla.
Liikenteeseen liittyvillä opintojaksoilla analysoidaan liikennejärjestelmää eri tasoilla, tunnistetaan niihin liittyviä erilaisia kehittämistarpeita ja mahdollisuuksia sekä kehitetään ratkaisumalleja. Opintojaksoilla syvennytään muun muassa liikkumis- ja kuljetustarpeisiin, eri kulkutapojen ja kuljetusmuotojen erityispiirteisiin, kestävään ja turvalliseen liikenteeseen sekä kaupunkiliikenteen, joukkoliikenteen ja liikenteen palveluiden kehittämiseen. Logistiikan opintojaksoilla näkökulmina ovat mm. kestävä logistiikka sekä kaupan ja teollisuuden yritysten logistiikan toimintamallit ja kehittämismahdollisuudet. Katso tästä listaus liikenteen ja logistiikan opintojaksoista Tampereen yliopistossa.
Näiden opintojaksojen lisäksi ENACT-verkoston (Education Network on Automated and Connected Transport for Sustainable Cities, kestävien kaupunkien automatisoidun ja verkottuneen liikenteen koulutusverkosto) kautta voi opiskelella automatisoituviin liikennejärjestelmiin liittyviä opintojaksoja. Lisätietoja: https://sites.tuni.fi/enact/.
Tärkeä osa opintoja ovat myös opinnäytteet, kandidaatintyö ja diplomityö. Näiden tueksi Kalle Vaismaa (2009) on tehnyt julkaisun Aiheesta analyysiin – Tukipaketti kandidaatin- ja diplomityön tutkimusprosessiin.
Tampereen yliopistossa voi opiskella liikenteen ja logistiikan osaajaksi
- rakennustekniikan koulutuksessa (tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri) ja rakennustekniikan DI-tutkinto-ohjelmassa, opintokokonaisuus liikennejärjestelmät
- rakennustekniikan englanninkielisessä maisteriohjelmassa, jossa opintosuuntana Sustainable Transport, ks. myös opinto-opaskuvaus
- tietojohtamisen koulutuksessa (tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri) ja tietojohtamisen DI-tutkinto-ohjelmassa, opintokokonaisuus liikenne, logistiikka ja informaatio
- tuotantotalouden koulutuksessa (tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri) ja tuotantotalouden DI-tutkinto-ohjelmassa, opintokokonaisuus tuotannon ja toimitusketjun hallinta
- sekä vapaasti valittavia opintoja suorittamalla, ks. esim. liikenteen ja logistiikan syventävät opinnot valinnaisina opintoina ja avoimen yliopiston kautta.
Lisäksi liikenne- ja logistiikkaopintoja voidaan tarjota esimerkiksi jatkuvan oppimisen (täydennyskoulutus) erilaisina koulutuksina ja kokonaisuuksina. Esimerkiksi syksyllä 2023 käynnistyi kestävän ja uudistuvan logistiikan koulutus ja vuonna 2025 olemme mukana toteuttamassa logistiikan käyttövoimamurros ja päästöraportointi -koulutusta.
Kandidaatintyöt
Liikenne- ja logistiikkaopintoihin liittyvä kandidaatintyö tehdään tyypillisesti kirjallisuustutkimuksena tai pienimuotoisena selvityksenä, jonka laajuus on tyypillisesti noin 20-25 sivua. Katso lista liikenne- ja kuljetusjärjestelmien kandidaatintöistä.
Diplomityöt
Diplomityöt tehdään yleensä työsuhteessa opintojen loppuvaiheessa. Liikenne- ja logistiikka-alan diplomityöt tehdään tyypillisesti liikenne- ja kuljetusalan, rakennusalan, kaupan ja teollisuuden yrityksissä, liikenteen hallinnonalan virastoissa, kaupunkien suunnitteluyksiköissä, suunnittelu- ja konsulttiyrityksissä tai alan tutkimusyksiköissä. Vernen tutkimushankkeiden yhteydessä diplomitöitä tehdään myös työsuhteessa yliopistoon, ks. listaus näistä töistä.
Laajemmin opinnäytetöitä voi etsiä ja lukea Trepo-palvelun kautta.
Treposta on saatavilla myös lisensiaatintyöt sekä väitöskirjat. Hanne Tiikkajan lisensiaatintyö Liikenneköyhyys ja tyytyväisyys liikkumiseen Suomessa hyväksyttiin keväällä 2021.
Väitöskirjat
Vernessä tehdään myös tohtorin tutkintoon tähtääviä jatko-opintoja, joissa liikennealan tutkijakoulutus ja väitöskirjatyö pyritään yhdistämään siten, että tuotetaan tutkimusten tilaajia palvelevia, yhteiskunnallisesti merkittäviä ja tiedeyhteisöä kiinnostavia tuloksia. Vernessä ja sen edeltäjäyksiköissä tehtyjä liikenne- ja kuljetusjärjestelmiin liittyviä väitöskirjoja ovat:
- Hanne Tiikkaja (2024): Henkilöauton käyttömahdollisuuden puutteen rooli liikkumishaitan syntymisessä
- Roni Utriainen (2021): The Potential of Key Driver Assistance Systems to Improve Road Safety and Automated Driving Systems to Improve Pedestrian and Cyclist Safety
- Timo Liljamo (2020): Tieliikenteen automaation ja palveluistumisen vaikutukset ihmisten liikkumiseen tulevaisuudessa
- Kalle Vaismaa (2014): Aloittelijasta mestariksi – pyöräilyn kasvuun vaikuttavat toimenpiteet eurooppalaisissa kaupungeissa
- Heikki Liimatainen (2013): Future of energy efficiency and carbon dioxide emissions of Finnish road freight transport
- Miika Mäkitalo (2007): Market Entry and the Change in Rail Transport Market when Domestic Freight Transport Opens to Competition in Finland
- Jarkko Rantala (2006): Operations Model of Future Transport in Basic Manufacturing Industry.