SAFEHEAT

Uutisarkisto 8.6.2018:

Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmä sai rahoituksen älykästä kuivanapitolämmitystä käsittelevään tutkimushankkeeseen. SAFEHEAT-hankkeessa tutkitaan älykästä kuivanapitolämmitystä tyhjillään olevissa rakennuksissa ja kulkuvälineissä (asuntovaunut ja veneet). Hankkeen tavoitteena on kehittää markkinoille palvelukonsepti ja säätölaitteisto, joiden avulla tyhjillään olevia tiloja voidaan lämmittää siten, että tiloissa ja niitä ympäröivissä rakenteissa ei esiinny homeen kasvua tai merkittävää kosteuden tiivistymistä, mutta lämmitys toteutetaan kuitenkin optimaalisesti energiaa säästäen. Älykkäässä kuivanapitolämmityksessä sisätilan lämpötila on tyypillisesti ainoastaan muutamia asteita ulkolämpötilaa korkeampi. Olosuhteita kontrolloi säätölaite, joka seuraa sisä- ja ulkoilman olosuhteita. Laitteen avulla sisä- ja ulkoilman olosuhteita voidaan myös seurata ja säätää tarvittaessa etänä. Säätöön on mahdollista kytkeä mukaan myös koneellinen ilmanvaihto, jos sellainen on rakennuksessa.

Uudelle tuotteelle on paljon kysyntää, sillä pelkästään Suomessa arvioidaan olevan 5-10 % rakennuksista pitkäaikaisesti tai väliaikaisesti tyhjillään ja vapaa-ajan asunnot muodostavat näistä merkittävän osan. Järjestelmää voidaan hyödyntää lisäksi mm. varastoissa haluttujen olosuhteiden ylläpitoon. Kehitettävä tuote on tarkoitus viedä nopeassa tahdissa myös kansainvälisille markkinoille.

Hanke alkaa 1.9.2018 ja päättyy 31.12.2020. Professori Juha Vinha Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmästä toimii hankkeen vastuullisena johtajana ja TkT Tommi Mahlamäki Tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriosta hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeen kokonaisrahoitus Tampereen yliopistolla on 460000 € ja se kuuluu Business Finlandin rahoittamiin TUTL-hankkeisiin.