Vuonna 1994 toimintansa aloittanut Rakennusfysiikan tutkimusryhmä järjesti 30-vuotisjuhlansa kunniaksi avoimien ovien päivän Tampereen korkeakouluyhteisön henkilökunnalle. Tapahtuma käynnistettiin kahvitarjoilulla ja tutkimusryhmän vetäjän, professori Juha Vinhan, luennolla tutkimusryhmän historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Luennon jälkeen tapahtuma jatkui vierailulla tutkimusryhmän tiloissa Rakennushallilla ja koerakennusalueella pienryhmissä kiertäen ja tutustuen rakennusfysiikan eri tutkimusosa-alueilla sovellettaviin tutkimusmenetelmiin ja -laitteisiin. Rakennusfysiikan tutkimuksen haasteita ja ajureita ovat kosteus- ja homeongelmat, ilmastonmuutos, energiatehokkuus ja vähähiilinen rakentaminen, joiden tutkimus kulminoituu lämpöön, kosteuteen, ilmaan ja energiaan.
Rakennusfysiikan tutkimusmenetelmät jaotellaan laskennalliseen mallinnukseen, materiaalien ja rakenteiden laboratoriokokeisiin sekä koerakennusten ja todellisten rakennuskohteiden kenttäkokeisiin. Rakennusfysikaalisia tarkasteluja tehdään siten eri tarkasteluresoluutioissa laskennallisista mallinnuksista todellisiin rakennuksiin. Kokeellisia tarkasteluja tehdään materiaalien rakennusfysikaalisten ominaisuuksien määrittämisestä niiden soveltamiseen koerakenteissa, joita puolestaan voidaan tutkia kontrolloiduissa laboratorio-olosuhteissa sekä todellisissa ulkoilman olosuhteissa koerakennusalueella ja lopulta todellisten rakennusten tutkimuksina. Rakennusten tutkimuksissa rakennuksia tarkastellaan usein kokonaisuutena, jolloin tutkimukset voivat kattaa rakenteiden lisäksi ilmanvaihdon sekä mitatut ja rakennuksen käyttäjien kokemat sisäilman olosuhteet ja laadun.
Rakennusfysiikan eri tutkimusosa-alueilla sovellettavaa tutkimusinfraa esiteltiin seitsemällä esittelypisteellä. Materiaalien tutkimusta esiteltiin tutkimusvolyymissa mitattuna viime vuosina nousussa olleiden luonnonmukaisten materiaalien näyttelyssä sekä materiaalien tutkimuslaitteistojen esittelypisteellä materiaalilaboratoriossa. Oma esittelypisteensä oli myös tutkimusryhmän kehittelemällä ilmanläpäisevyyslaitteistolla, jota on sovellettu puhalluseristeiden ilmanläpäisevyyden määrittämiseen. Rakenteiden laboratoriokokeita esiteltiin ulkoseinien mittauslaitteistolla ja yläpohjien mittauslaitteistolla niiden omissa tutkimustiloissa Rakennushallilla. Molemmat tutkimuslaitteistot ovat tutkimusryhmän itse kehittämiä ja ainutlaatuisia Suomessa. Näiden lisäksi vieraat tutustuivat koerakennuksiin sekä rakennusten tutkimuksissa käytettäviin mittauslaitteistoihin.