Olosuhdehuoneet ja kosteuskaapit

Olosuhdehuoneet
Pienemmän olosuhdehuoneen oikeassa reunassa on pöytä, ja vaaka sen päällä. Vasemmassa reunassa on näytteitä laatikossa. Suuremmassa olosuhdehuoneessa on vaakapöytä vasemmalla ja hylly oikealla.
Pienempi olosuhdehuone vasemmalla ja suurempi olosuhdehuone oikealla.

Tutkimusryhmällä on käytössään kaksi vakio-olosuhdehuonetta. Huoneita käytetään näytteiden lämpötilan ja kosteuden tasapainotukseen. Huoneiden ilman kuivaaminen ja jäähdyttäminen tapahtuu itsenäisillä jäähdytinkompressoreilla. Ilmaa voidaan kostuttaa ja lämmittää huoneissa olevilla vastuskostuttimilla ja lämmittimillä. Kun huoneiden ilma kierrätetään näiden komponenttien läpi, sen lämpötila ja suhteellinen kosteus voidaan säätää halutunlaisiksi.

Suurempi olosuhdehuone:

  • Mitat: leveys 240 cm, pituus 510 cm, korkeus 260 cm
  • Komponenttien valmistaja: Arctest
  • Tarkkuus: +-1 %RH ja 0,1 °C

Pienempi olosuhdehuone:

  • Mitat: leveys 195 cm, pituus 360 cm, korkeus 290 cm
  • Komponenttien valmistaja: TECNAIR LV
  • Tarkkuus: +-3 %RH ja 0,5 °C
Kosteuskaapit
Kuvassa näkyy kaksi puurunkoista kosteuskaappia, joissa on läpinäkyvästä muovikalvosta tehdyt seinät. Kaappien sisällä oleville hyllyille on aseteltu näytteitä.
Kosteuskaapit

Kosteuskaapit ovat irrallisia ja siirreltäviä kaappeja, joissa voidaan tasapainottaa näytteitä tiettyyn suhteelliseen kosteuteen ja lämpötilaan. Kaapin suhteellinen kosteus luodaan suolaliuoksen avulla, joka on kaapin pohjalla olevassa astiassa. Kosteuden tasainen leviäminen kaappiin varmistetaan astiaan kiinnitetyllä tuulettimella. Kaapin lämpötila määräytyy sen tilan lämpötilan mukaan, jossa kaappi on. Suhteellista kosteutta ja lämpötilaa seurataan antureiden avulla. Kaappien sisämitat ovat leveys 75 cm, syvyys 70 cm, ja korkeus 190 cm.