Rakennusfysiikkaseminaari 2019 pidettiin Tampere-talossa 28.–30.10.2019

Tampereen yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmän ja RIL:n Tampere-talolla järjestämä rakennusfysiikkaseminaari pidettiin järjestyksessään kuudennen kerran. Ensimmäisen päivän aiheet liittyivät rakennusfysiikan tutkimukseen, rakenteiden lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan ja uusiin ohjeisiin. Toisena päivänä keskityttiin perinteiseen tapaan rakennusten kosteus- ja homeongelmiin, niiden ennaltaehkäisemiseen ja sisäilman laatuun. Kolmannen päivän aihepiireinä olivat puolestaan rakennusten energiatehokkuus ja akustiikka, mutta myös vähähiiliset ja luonnonmukaiset rakenteet. Kaiken kaikkiaan seminaarissa kuultiin taas yli 90 puheenvuoroa, kuten viime kerrallakin.

Seminaarissa kuultiin juhlaluennon lisäksi kaksi kansainvälistä ja yksi suomalainen keynote-puheenvuoro. Seminaarin avauspäivän keynote-esityksen piti WUFI-ohjelman luoja ja kehittäjä professori Hartwig Künzel Fraunhofer-instituutista Saksasta. Tiistaina keynote-puhujana oli Anders Kumlin Ruotsista, jolla on lähes 40 vuoden kokemus rakenteiden kosteusteknisestä toiminnasta ja kosteusvaurioista Ruotsissa. Keskiviikon keynote-esityksen piti ympäristöministeriössä ja Aalto-yliopistossa työskentelevä professori Matti Kuittinen, joka on ollut laatimassa Suomeen uutta rakennuksen hiilijalanjäljen huomioon ottavaa laskentamenetelmää.

Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto jaettiin neljättä kertaa. Tällä kertaa palkinto myönnettiin Kosteus- ja mikrobivaurioituneen rakennuksen korjausoppaan päivitykselle ja sitä työstäneelle työryhmälle. Tuomariston mukaan opasta on odotettu, sillä edellinen versio julkaistiin vuonna 1997. Palkinnon saivat seuraavat henkilöt: Inari Weijo (Ramboll Finland Oy), Timo Turunen (Ramboll Finland Oy), Jukka Lahdensivu (Ramboll Finland Oy), Esko Sistonen (Aalto-yliopisto), Petri Annila (Tampereen yliopisto), Katja Outinen (Ympäristöministeriö), Kirsi Torikka-Jalkanen (Helsingin kaupunki), Antti Souto (A-Insinöörit), Virpi Sandström (Vahanen Rakennusfysiikka Oy), Pekka Laamanen (Vahanen Rakennusfysiikka Oy) ja Hannu Kääriäinen (Oulun ammattikorkeakoulu).

Lisäksi Kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon muu tuomaristo myönsi seminaarissa professori Juha Vinhalle tunnustuspalkinnon pitkästä urasta rakennusfysiikan tutkimuksen ja projektien parissa. Erityisesti raati kiitteli Vinhaa aktiivisuudesta ja rohkeudesta alan kehittämisessä.

Seminaariin osallistui jälleen kerran ennätysmäärä yhteistyökumppaneita eli 83 kpl. Näytteilleasettajia oli yhteensä 46 kpl, mikä on myös ennätys. Seminaariin osallistuneiden määrä oli lähes 600. Rakennusfysiikan suosio jatkaa siis edelleen kasvamistaan ja tapahtuma koetaan erittäin tärkeänä rakennusalalla.