Esteet Nurin: Saavutettavan pelaamisen näyttely

8.12.2023 - 31.3.2024
Esteet Nurin: Saavutettavan pelaamisen näyttely tarjoaa tilaisuuden tutustua pelien saavutettavuuteen, oppia ketä saavutettavuus hyödyttää, saada tietoa vammaisten pelaajien pelikokemuksista ja kokeilla erilaisia saavutettavan pelaamisen apuvälineitä.

Näyttelyn tekstit

 

Pelien saavutettavuus mahdollistaa pelaamisen ja pelikulttuurin monenkirjavan maailman kaikille. Peleissä voi olla saavutettavuusasetuksia, kuten tekstitykset, värisokeustilat ja äänivihjeet, jotka mahdollistavat peleistä nauttimisen myös eri tavoin vammaisille pelaajille. Jotain pelejä sekä peliohjaimia on suunniteltu tietyille käyttäjäryhmille. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää äänipelejä sekä esteettömyysohjaimia. Näyttely on suunnattu kaikille saavutettavuudesta kiinnostuneille, mutta erityisesti vammaisille pelaajille ja pelikehittäjille.

Näyttely tuo saavutettavuutta näkyvämmäksi ja lisää tietoisuutta pelaajien keskuudessa saavutettavista apuvälineistä. Näyttely esittelee kattavasti saavutettavaan pelaamiseen liittyviä apuvälineitä ja tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla osaa näistä välineistä. Erilaisten välineiden lisäksi näyttelyssä on esillä omakohtaisia kokemuksia vammaisilta pelaajilta.
Näyttelyn suunnittelussa huomioidaan saavutettavuus kokonaisvaltaisesti. Saavutettavuusseloste ja tarkemmat saavutettavuustiedot julkaistaan ​​lähempänä näyttelyn avaamista

Näyttelyn lisäksi tarjoamme viikoittain pelien saavutettavuuteen liittyviä tapahtumia. Tapahtumat ovat sisällöltään vaihtelevia. Luvassa on muun muassa pelikehittäjille ja tutkijoille suunnattuja tapahtumia, puheita pelien saavutettavuudesta ja osallisuudesta sekä henkilökohtaisia ​​kokemuksia. Vierailijoille järjestetään viikoittain opastettuja kierroksia, ja vammaisia ​​pelaajia toimii myös vertaisoppaina tapahtumien aikana. Näyttelyn tueksi julkaistaan esite, johon on koottu näyttelyjä laajemmin tietoa pelien saavutettavuudesta ja eri laitteista.

Näyttelyn järjestävät TACCU, Tampere Accessibility Unit (Tampereen Yliopisto) ja SIA Lab (LUT Yliopisto).

Tervetuloa tutustumaan saavutettavaan pelaamisen kiinnostaviin puoliin museokeskus Vapriikkiin!

Saavutettavuusseloste

Museokeskus Vapriikin osoite on Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere

Vapriikin lähimmät pysäkit ovat:

  • Vapriikki (250 m): linjat 11, 30, 31
  • Paloasema (300 m): linjat 11, 12, 14, 15A, 15B, 29, 30, 31, 103

Esteet Nurin -näyttely sijaitsee Vapriikin toisessa kerroksessa. Pääovilta tullessa suoraan edessä on rappuset, joissa on seitsemän rappua. Rappusten vieressä on pyörätuolihissi. Jos tarvitset hissiä toiseen kerrokseen, se on rappusten jälkeen vasemmalla. Valitse toinen kerros ja olet Esteet Nurin -näyttelyn edessä. Jos et käytä hissiä, kulje rappusten jälkeen suoraan ja käänny oikealle. Kulje suoraan ja mene heti oikealla oleviin rappusiin. Kuljettuasi rappuset, olet Esteet Nurin -näyttelyn edessä.

Inva-WC:t löytyvät ensimmäisessä kerroksessa pääaulasta ja toisessa kerroksessa Pelimuseon takaosassa olevasta käytävästä.

Esteet Nurin -näyttelyn tummassa lattiassa on vaalea ohjausnauha, joka ohjaa kävijät näyttelyn läpi.

Esteet Nurin -näyttelytilan lattia on suojeltu historiallinen palikkalattia, joka on osittain muhkurainen ja epätasainen. Lattia muistuttaa tuntumaltaan mukulakiveä, mikä voi vaikuttaa pyörätuolin liikkumiseen näyttelytilassa. Myös näkövammaisten henkilöiden on hyvä varautua lattian muhkuroihin.

Esteet Nurin -näyttelyn tekstit ovat tehty minimissään fonttikoolla 30, jotta ne olisivat luettavissa mahdollisimman monelle.

Lisätietoja

Markku Turunen (markku.turunen@tuni.fi), 0405339689
Pauliina Baltzar (pauliina.baltzar@tuni.fi), 0504478234