Vapriikin näyttelyn laitteisto

Vitriinit:

bHaptics

bHaptics tuotteet ovat puettavia varusteita, jotka antavat tuntopalautetta pelatessa. Tuotteisiin kuuluu esimerkiksi liivit, hihat, hanskat, jalkineet sekä visiiri. bHaptics tuotteet muuntavat pelitapahtumat tuntopalautteeksi pelikohtaisen sisällön mukaisesti. Tuntopalaute on sijaintiin perustavaa eli se antaa pelaajalle käsityksen missä suunnassa pelitapahtumat ovat. Yhteensä 229 peliä tukee bHaptics tuotteita. Jos peli ei suoraan tue bHaptics tuotteita, tuntopalaute tapahtuu pelissä kuuluvien äänien ja intensiteetin mukaan. bHaptics tuntopalaute toimii myös musiikin ja elokuvien kanssa. bHaptics Studio tietokoneohjelmalla voi ohjelmoida tuntopalautteita omiin tarpeisiin sopivaksi. 

Kenelle 

Hyödyllinen erityisesti kuulovammaisille pelaajille, jotka saavat tärkeää kuulohavaintoihin perustuvaa tietoa pelitapahtumista tuntopalautteen muodossa. Voi olla hyödyllinen myös näkövammaisille pelaajille. 

Yhteensopiva 

PC, VR-laitteet, konsolit 

Saatavuus 

Osta bHaptics täältä

Varusteet myydään erikseen. Hinta 200–500€ per varuste. 

Hori Flex Controller

Erikoisohjain, jossa on itsessään kymmenen pyöreää pienehköä pelinäppäintä sekä valikkonäppäimiä. Flex Controlleriin on liitettävissä 3,5 mm jakki- ja USB liittimillä lukuisia erilaisia lisäpainikkeita ja ohjaussauvoja, jolloin pelaaja voi räätälöidä ja sijoitella ohjainpainikkeet omiin tarpeisiin ja toimintakykyyn sopiviksi.  

Flex Controlleriin voi kiinnittää mm. Logitech Adaptive Gaming Kit -kytkimet. Ohjaussauvojen puolesta yhteensopivia ovat Ultrastik 360, Optima Joystick sekä Ultra Joystick. Näiden lisäksi Flex Controller tukee hiirtä, näppäimistöä sekä Tobii EyeTracker katseenseurantaa erillisen Flex Controller Expansion App sovelluksen avulla. 

Flex Controller sisältää kiinnitysmahdollisuuden esimerkiksi ruuvattaviin kamerajalustoihin. Tällöin käyttäjä voi sijoittaa ohjaimen halutulle tasolle pelasi hän sitten istuen, maaten tai seisaaltaan. Lisäksi erikseen ladattavalla Flex Controller Settings App ohjelmalla voi säädellä ohjaimeen kiinnitettäviä lisäkytkimiä ja ohjaussauvoja. 

Kenelle 

Pelaajat kenellä toimintarajoite käsissä, mm. neliraajahalvaus, hemiplegia, reuma, lihastauti, keskushermostollinen sairaus, amputaatio 

Yhteensopiva 

Nintendo Switch, PC 

Saatavuus 

Osta Hori Flex Controller täältä

257 

Logitech Adaptive Gaming Kit

Logitech Adaptive Gaming Kit on kokoelma erinäköisiä ja -kokoisia painikkeita, jotka soveltuvat eri tarpeisiin. Kokoelmassa on yhteensä 12 painiketta, joiden toiminnot ja sijoittelu ovat vapaasti kustomoitavissa. Painikkeet ovat myös suunniteltu erilaisiksi. Yhdet ovat isoja, toiset kevyitä ja helposti aktivoitavissa ja kolmannet soveltuvat esimerkiksi jalalla tai leualla aktivoitaviksi. Painikkeiden mukana tulee kaksi alustaa, johon painikkeita voi kiinnittää tarrakiinnityksellä.  

Logitech Adaptive Gaming Kit ei toimi sellaisenaan ohjaimena vaan ne tulee kytkeä esimerkiksi Xbox Adaptive Controlleriin tai Hori Flex Controlleriin. 

Kenelle 

Xbox Adaptive Controllerin tai Hori Flex Controllerin käyttäjille, jotka tarvitsevat helppokäyttöisiä lisäkytkimiä 

Yhteensopiva 

Logitech Adaptive Gaming Kit ei toimi sellaisenaan ohjaimena vaan ne tulee kytkeä esimerkiksi Xbox Adaptive Controlleriin tai Hori Flex Controlleriin. 

Saatavuus 

Osta Logitech Adaptive Gaming kit täältä

99€ 

Playstation Access Controller  

PlayStationin kehittämä erikoisohjain, jossa on kahdeksan muokattavaa painiketta sekä kiinteä ohjaussauva. Ohjaimen voi yhdistää toisen PlayStation Access -ohjaimen tai tavallisen PlayStation 5 ohjaimen kanssa. Ohjaimeen voi myös liittää lisäpainikkeita tai ohjaussauvoja, jolloin pelaaja voi räätälöidä ja sijoitella ohjainpainikkeet omiin tarpeisiinsa.  

Erikoisohjain auttaa pelaajia, joiden on hankala käyttää perusohjainta. Jonkinasteinen käsien, jalkojen tai pään liike kuitenkin vaaditaan kytkinpainikkeiden aktivoimiseksi.  

Yhteensopivuus 

PlayStation 5 

Hinta 

Osta PlayStation Access Controller täältä

90 € 

Quadstick

QuadStick on suulla ohjattava peliohjain. Ohjaimessa on mallista riippuen yhdestä neljään putkea, joihin puhaltamalla tai imemällä saa eri näppäinkomentoja. Eri putkiin voi puhaltaa tai imeä samanaikaisesti, mikä laajentaa näppäinkomentojen valikoimaa. Lisäksi suukappaletta voi liikuttaa 360 astetta, jolloin se toimii ohjainsauvana esim. liikuttamaan pelihahmoa. Mallit eroavat imuputken määrissä ja suuohjaussauvan jäykkyydessä: Singleton sisältää yhden imuputken, Original neljä imuputkea sekä löysän ohjaussauvan ja FPS neljä imuputkea sekä jäykän ohjaussauvan. FPS malli on suositeltu erityisesti nopeatempoiseen ja tarkkuutta vaativaan pelaamiseen. 

QuadStick-ohjainta ja näppäinkomentoja pystyy ohjelmoimaan ilmaisella QuadStick Manager Program -sovelluksella. Tällöin pelaaja voi ohjelmoida lähes minkä tahansa pelin itselleen pelattavaksi. 

QuadStick on yhteensopiva eri lisäohjaimien ja joystickien kanssa, kuten mm. Xbox Adaptive Controller, Ultrastik 360 ja Mayflash F300. Nämä tarjoavat monipuolisemman ja sujuvamman pelikokemuksen, mutta QuadStick toimii hyvin myös sellaisenaan. 

Kenelle 

Pelaajat kenellä toimintarajoite käsissä, mm. neliraajahalvaus, hemiplegia, reuma, lihastauti, keskushermostollinen sairaus, amputaatio 

Yhteensopiva 

PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S/X, Nintendo Wii/WiiU, Nintendo Switch, PC 

Saatavuus 

Osta Quadstick täältä

QuadStick Singleton 449€, QuadStick Original 449€, QuadStick FPS 549€ 

Razer Kraken V3 HyperSense 

Mikä? 

Pelikuulokkeet, jotka antavat palautteen pelitapahtumista värinän avulla äänen lisäksi. Värinä vaihtelee peliäänten sijainnin ja voimakkuuden perusteella ohjaten pelaajaa oikeaan suuntaan. Värinän voimakkuutta voi säätää. 

Pelikuulokkeet sopivat kaikille, mutta voivat erityisesti auttaa pelaajia, jotka eivät kuule pelitapahtumia kunnolla. 

Yhteensopivuus 

Kaikki konsolit ja tietokoneet. 

Hinta 

Osta Razer Kraken V3 HyperSense täältä

145 € 

Tobii EyeTracker 5

Tobii EyeTracker 5 on tietokoneeseen kytkettävä kameraohjain, joka tulkitsee pelaajan katsetta ja kasvoja. Tobii EyeTracker 5 seuraa silmien ja pään liikkeitä, joiden perusteella se suorittaa erilaisia pelikomentoja. Katseenseuranta auttaa erityisesti tähtäämisessä ja hiiren osoittimen siirtämisessä.  

Tobii EyeTracker on yhteensopiva Hori Flex Controllerin kanssa, jolloin silmien ja pään liikkeisiin voi yhdistää erilaisia kytkinpainikkeita sekä ohjaussauvoja. Yli 170 peliä tukee Tobii EyeTracker 5 ohjainta, mm. Far Cry 6, Microsoft Flight Simulator ja Assassin’s Creed Valhalla. Tobii EyeTracker 5 ei toimi sellaisenaan ohjaimena, vaan tarvitsee tuekseen hiiren ja näppäimistön tai erikoisohjaimen, mm. Hori Flex Controllerin. 

Kenelle 

Pelaajat kenellä toimintarajoite käsissä, mm. neliraajahalvaus, hemiplegia, reuma, lihastauti, keskushermostollinen sairaus, amputaatio. 

Yhteensopiva 

PC, Nintendo Switch (Hori Flex Controllerin kanssa) 

Saatavuus 

Osta Tobii EyeTracker 5 täältä

225 

Xbox Adaptive Controller

Microsoftin suunnittelema erikoisohjain, jossa on nuolinäppäimet ja kaksi suurta painiketta. Xbox Adaptive Controlleriin on liitettävissä 3,5 mm jakki- ja USB liittimillä lukuisia erilaisia lisäpainikkeita ja ohjaussauvoja, jolloin pelaaja voi räätälöidä ja sijoitella ohjainpainikkeet omiin tarpeisiin ja toimintakykyyn sopiviksi. Esimerkiksi osan painikkeista voi sijoittaa jalalla tai leualla painettavaksi. Xbox Adaptive Controller on suunniteltu ensisijaisesti käytettäväksi Xbox konsolien ja PC:n kanssa. 

Logitech Adaptive Gaming Kit on suunniteltu yhteensopivaksi Xbox Adaptive Controller erikoisohjaimen kanssa. Muita suositeltavia lisälaitteita ovat ohjaussauvat, mm. Ultrastik 360, Optima Joystick ja Ultra Joystick. 

Kenelle 

Pelaajat kenellä toimintarajoite käsissä, mm. neliraajahalvaus, hemiplegia, reuma, lihastauti, keskushermostollinen sairaus, amputaatio. Jonkinasteinen käsien, jalkojen tai pään liike kuitenkin vaaditaan kytkinpainikkeiden aktivoimiseksi. 

Yhteensopiva 

Xbox One, Xbox Series S/X, PC. Osittain tuki PlayStation 4 & 5. 

Saatavuus

Osta Xbox Adaptive Controller täältä

95 

Yhden käden ohjaimet  

Yhden käden ohjaimia on erilaisia. Osassa peliohjaimen voi ohjelmoida uudelleen ja vaikkapa lisätä painikkeita. Osaan peliohjaimista voi lisätä erillisen kuoren, joka mahdollistaa pelaamisen yhdellä kädellä. 

Ohjain on tarkoitettu pelaajille, jotka voivat käyttää vain yhtä kättä pelaamiseen. 

Hinta 

Hinta vaihtelee 90-240 € välillä. 

Saavutettavia lautapelejä:

Blindle

Blindle on perinteisen Kimblen versio, joka on suunniteltu niin sokeiden ja heikkonäköisten kuin näkevien pelattavaksi. Blindlessä on värikkäät pelinappulat, joiden päät ovat muotoiltu eri tavoin riippuen pelinappulan väristä. Nappuloiden värit ovat keltainen, punainen, vihreä sekä musta. Myös nopan pisteet ovat koholla. 

Blindlessä noppaa heittämällä kuljetetaan pelinappulat pelilaudan ympäri maaliin ennen muita pelaajia. Pelinappulan osuessa toisen pelaajan nappulan varaamaan ruutuun, joutuu hän siirtämään nappulansa takaisin alkuun.

Kenelle: 
Blindle sopii kaikille! Peli on kuitenkin suunniteltu sokeiden ja heikkonäköisten pelattavaksi.

Saatavuus: 
Osta Blindle täältä
71

Pelikortit heikkonäköisille

Tavalliset 52 kappaleen pelikortit, joissa on kuvapainatuksen lisäksi pistemerkinnät. Pistemerkinnät sijaitsevat korttien sisäpuolella yhdessä kulmassa. Merkinnät ovat englanninkielisiä. Tämän lisäksi numeroiden koko on tavallista korttia suurempi eli 3.2 senttimetriä. 
 
Kenelle: 
Pelikortit on suunniteltu heikkonäköisille ja näkövammaisille. 
 
Saatavuus: 
Osta pelikortit heikkonäkösille täältä
6.60€ 

Shakki SONS

Shakkilauta, joka on sovellettu pelattavaksi niin sokeille ja heikkonäköisille kuin näkeville. Laudan mustat ruudut ovat hivenen koholla. Lisäksi peliruuduissa on kolot pelinappuloita varten. Mustien pelinappuloiden kärjessä on pienet piikit, mitkä helpottavat niiden erottamista vaaleista nappuloista. Shakkilaudan mitat ovat 34x34cm. Tämän lisäksi pelinappulat ovat suurikokoisia, jotta niitä on helppoa käsitellä. 

Kenelle: 
Shakki SONS sopii kaikille! Peli on kuitenkin suunniteltu sokeiden ja heikkonäköisten pelattavaksi.

Saatavuus:
Osta Shakki SONS täältä
98€

UNO-kortit pistekirjoituksella

Tavalliset UNO pelikortit, joihin on lisätty pistemerkinnät. Pistemerkinnät sijaitsevat kortin sisäpuolella yhdessä kulmassa. Merkinnät ovat englanninkielisiä. 

Kenelle: 
Pelikortit ovat kaikille. Tällä versiolla myös heikkonäköiset ja sokeat voivat pelata peliä.

Saatavuus: 
Osta UNO-kortit pisteillä täältä
25.50€

Muuta:

eXerium GameXR

Exeriumin suunnittelema pelituoli, jolla voi pelata yksinkertaisia pelejä. Ohjaaminen on helppoa ja luontaista tapahtuen kallistelemalla pelituolia eri suuntiin. GameXR tuolin liikuttaminen aktivoi samalla keskivartaloa edesauttaen ja kehittäen kehon terveyttä ja tasapainoa. Pelit pyörivät tablet-laitteella, joka kiinnitetään pelituolin etuosaan. Pelituolin istuma-asento on ryhdikäs ja molemmille kämmenille on omat pidikkeet.  

Kenelle 

Kaikille, joilla on jonkinasteista vartalonhallintaa sekä tarttumavoimaa käsissä. 

Yhteensopiva 

Android-pohjaiset tabletit 

Saatavuus 

Osta eXerium GameXR täältä

3000€